Substitutia hormonala in menopauza aduce din exterior hormonii pe care ii produce in mod normal ovarul in timpul vietii reproductive. Initierea terapiei hormonale are beneficii clare asupra riscului cardio-vascular, de dementa, metabolic si de osteoporoza. Ideal, terapia de substitutie se incepe in pre-menopauza, astfel incat pierderile de colagen, de masa osoasa si modificarile vasculare sa fie minime si sa ne incadram in “fereastra de oportunitate”.
Terapia de substitutie se incepe in functie de simptomele pacientelor si nu in functie de nivelurile hormonale care sunt extrem de oscilante si pot prezenta inclusiv variantii circadiene. Nu exista indicatii medicale ferme de inceperea tratamentului hormonal, initierea tratamentului trebuie privita ca o masura de preventie pentru toate patologiile legate de depletia hormonala si care survin natural, in procesul de senescenta al organismului.
Dezvoltatea tehnicilor farmacologice si de laborator au ajutat mult in ultimii ani in ascensiunea unei noi epoci in terapia menopauzei, in care este posibila personalizarea tratamentului hormonal, atat din punct de vedere al caii de administrare – transdermice, cu efecte minime, aproape inexistente asupra functiei hepatice si a riscului trombotic, precum si din punct de vedere al design-ului moleculelor, fiind posibila terapia cu hormoni bioidentici, cu un efect identic cu cel al hormonilor produsi de organism sau cu hormoni sintetici – care mimeaza efectul hormonilor endogeni.
Terapia hormonala recomandata dupa un plan bine stabilit de investigatii si realizata personalizat, nu creste riscul de boli neoplazice sau cardiovasculare.